Møteplass » Øvrig gamle hus

Sist postet: 02 / 11 / 2020 13:43:20

Skriv nytt innlegg

Forfatter Skruehull i gammelt utvendig panel
Lill

02.11.20 13:43
Hei, vi bor i en gammel sveitservilla fra 1870. Huset er kledd med utvendig panel, og malt. I forbindelse med reparasjon av taket er det satt opp stillas rundt huset. For å feste stillaset er det skrudd mange skruer rundt omkring på fasaden. Alle disse hullene har jeg fått beskjed om at skal tettes i ettertid, med silicon. Jeg syntes at det høres rart ut med silikon i gammelt trepanel. Er det noen som vet hva man burde tette skruehullene med slik at fukt, råte og insekter ikke flytter inn?

Svar på innlegget

Forfatter Forsikring av gamle trehus
Reidar

10.12.19 11:05
Hei! Vi bor i en sveitservilla fra 1893, og forsøker sammen med 3 andre husholdninger å holde huset i best mulig stand. På bakgrunn av uheldig erfaring med forsikringsselskapet vi bruker, er vi på jakt etter en seriøs forsikringsleverandør som har kompetanse på gamle trehus. Er det noen på Møteplassen som kan bidra med gode erfaringer? Mvh Reidar Schwebs

Svar på innlegget

Forfatter SV: Forsikring av gamle trehus
A.J.Kjernsli

13.01.20 10:57
Hei, ville tatt kontakt med Norsk Hussoppforsikring. De forsikrer boliger mot skadeinnsekter og råte men har samarbeide med forsikringsselskaper og kan antageligvis anbefale evt. tilby en forsikringsløsning som er fulldekkende for problemstillnger relatert til gamle hus. Håper det var litt til hjelp :-)

Svar på innlegget

Forfatter Fjærning av tjærelim
Bjørn Olaus

07.04.19 23:50
Hei! Jeg har kjøpt meg et gammelt hus og begynt på en oppussingsprosess noe som kommer til å være en livsstil i noen år fremover;-) Noe jeg sliter med for tiden er å fjerne et belegg av tjærelim på et gulv på 30 kvm. Jeg fjernet gammel linoleum i remser, det gikk relativt lett, ullpappbelegget som opprinnelig var festet til linoleumen ble sittende fast i tjærelimet og jeg har bruk to tapetfjernere(damp) for å få bort ullpappen med en stålsparkel. Det gikk også ganske greit, men tidkrevende. Utfordringen nå er at det fortsatt ligger igjen 1 til 2 mm tjærelim. Har prøvd utallige oppløsningsmidler uten hell. Noen virker ikke og malingsfjerner blir bare klin. Rødsprit hjelper litt, men da må det enormt mange liter til. Har prøvd med roterende stålbørste på drill, det fungerer men tar enormt med tid. Alle andre pusseredskaper blir fulle av tjøre og fungerer ikke etter noen få min. Noen som har erfaring og forslag? (jeg har flere gulv med samme problem som skal tas senere) / mvh Bjørn Olaus

Svar på innlegget

Forfatter SV: Fjærning av tjærelim
Alfred H.

10.05.19 18:13
Har samme problemet og har heller ikke funnet en god løsning..

Svar på innlegget

Forfatter Sement+stein grunnmur maling?
Adam I.

29.01.19 13:44
Hei, har kjøpt et hus ifra 1921 som har en grunnmur som er malt, jeg tvivler på at det er med kalk maling. Så lurte på hvordan kan jeg finne ut om det er rett maling som er brukt tidligere eierne er ikek spesielt interessert at svare på spørsmål... Man må vel ha en kalk baser maling hvis jeg har skjønt rett. /Adam I.

Svar på innlegget

Forfatter SV: Sement+stein grunnmur maling?
Marit

07.03.19 17:59
Er det brukt moderne malingstyper oppå pussen kan du ikke bruke kalkmaling oppå. Det samme hvis det er sementpuss på muren, kalkmaling fester dårlig på det. Hvordan ser malingen ut? Kalkmaling forbinder seg med kalkpuss og vil ikke flasse av. Klarer man å få av et malingsflak som er mykt og bøyelig er det brukt akrylmaling, og det er ikke så bra. Oljemaling gir flak som knekker når man prøver å bøye dem. Av moderne malingstyper for mur er silikatmaling pustende. Anbefaler å få en fagperson til å se på muren, se også denne artikkelen hos Gamletrehus.no: https://www.gamletrehus.no/inspiration.php?id=98

Svar på innlegget

Forfatter Gammel låve_rive eller restaurere.
Hobbybonde

29.01.19 13:17

Vi har en låve som vi vurderer om vi skal restaurere eller rett og slett rive. Tilstanden er vi litt usikker på. Låven ligger i Nes kommune, og vi skulle gjerne få noen innspill fra noen som vet hvem som kan hjelpe oss med å vurdere dette. Takker for svar.

Svar på innlegget

Forfatter Innvendig tømmervegg
Mari Helene Solum

11.01.19 10:16
Hei! Har funnet en gammel tømmervegg bak panelet på kjøkkenet. Anslår den er et par hundre år gammel. Har pusset ned der det var nødvendig, men veggen trenger også en vask. Hva anbefaler man å vaske med? Ønsker å ha veggen så naturlig som mulig i etterkant, men enkelte partier ble ganske lyse etter nedpussing. Har lest noen bruker en kaffegrutblanding som en slags beis. Noen erfaringer? Eventuelt erfaringer med etterbehandle med olje?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Innvendig tømmervegg
Adam

29.01.19 13:47
Linfrø olje gjør det ser nytt ut iallefall, finnes mye at google, mange forskjellige mixtures.

Svar på innlegget

Forfatter Kubbegolv i smie
Tor

10.01.19 21:29
Noen som vet om litteratur/info? Jeg skal legge gubbegolv i smie og må ha litt mer kunnskaper før jeg starter. Har kommet over teknisk beskrivelse fra Sverige (1958) Noen som har mer? Mvh Tor H.

Svar på innlegget

Forfatter Diagnose av sveitserhus fra 1914
Øystein

27.07.17 11:01
Hei! Eier et sveitserhus på Spikkestad i Røyken. Vi kjøpte dette for snart 2 år siden men har lite kunnskap om tilstanden på huset. Det er, som i mange gamle hus, pusset opp og "klattet" mye innvendig men jeg har ingen viten om hva som skjuler seg under paneler og i vegger. Er det noen som har tips om en god fagmann på dette som kan stille en teknisk "diagnose" på huset?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Diagnose av sveitserhus fra 1914
Cratos

13.08.17 09:56
Hei,ta kontakt med Fortidsminneforeningen lokalt, de har gjerne oversikt over fagfolk og håndverkere som kan undersøke husets bygningshistorie. I gamle byggemapper kan man også ofte finne opplysninger som konstruksjoner, grunnforhold, antall jernovner e.l og opprinnelige tegninger som kan gi svar på plassering av dører og vinduer etc. Tidligere eiere kan ofte gi mange svar og gamle interiør/eksteriør foto er gull!

Svar på innlegget

Forfatter Golvvarme i gamle hus
Bent

04.04.17 08:59
Har eit hus bygd i 1896. Mot kjeller er kun golvbjelker (rundtømmer med senteravstand ca 900mm) og golvbord. Tenkjer å isolere golvet, kle undertaket mot kjeller. For økt komfort har eg også tanker om å legge golvvarme, elektrisk. Nokon som har erfaring med dette og kva type golvvarme kan brukast? Takker for svar.

Svar på innlegget

Forfatter SV: Golvvarme i gamle hus
Cratos

06.04.17 14:09
Har ikke lagt gulvarme i massivt tregulv selv men har venner som har benyttet dette og det har gått bra. Generelt bør ikke gulvets overflatetemperatur overstige 27 grader for å unngå oppsprekking. Gulvet må være tørt når dette legges og evt. fuktighet fra kjeller må ikke eksponeres i gulvet under og etter legging. Det finnes mange ulike produkter på markedet og det er derfor viktig å se på produktdatablad og garantier fra produsenten når det legges gulvvarme i massive tregulv.

Svar på innlegget

Forfatter Trappegelendre
Hanne

17.01.17 16:24

Hei, Lurer på om det er noen med kunnskap om trappegelendre her? Vi har en diskusjon i hjemmet. Hjemmet er en gammel tømmervilla fra 1889, arbeiderbolig. Vi har en trapp, og på gelenderet i denne trappen, ligger det en messingring. Denne var delvis dekket av gips. Nå er den skrapt frem, og vi er uenige om den egentlig er original, og hvis den er det, skal den dekkes til/gipses slik at toppen ikke er så åpen? Noen som vet? Takk for svar!

Svar på innlegget

Forfatter SV: Trappegelendre
Cratos

18.01.17 19:27
Jøss, den var orginal. Har ikke sett slik før men skulle ikke forundre meg om den er orginal. I tiden rundt sekelskiftet 1900 var det mange kreative løsninger på toppen av trappemeglere. Toppen er en utsatt del og en løsning med kraftig messingring er svært holdbar! Jeg ville ikke ha dekket den til men beholdt den slik den er :-)

Svar på innlegget

Forfatter Såpeskuring av gulv
Trine

03.12.16 18:01
Noen som har en god oppskrift på såpeskuring av gulv med linoljesåpe? Forhold såpe / vann, hvor mange ganger prosessen må gjentas og hvor lenge gulvet må stå før man flytte inn møbler?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Såpeskuring av gulv
Lena

04.12.16 08:26
Ved første gangs behandling av et nytt eller nyslipt gulv grunnimpregnerer man med 1 liter linoljesåpe og 10 liter vann. Ha kaldt vann på gulvet og spre grundig utover, slik at ingen flekk er tørr. La virke i 30 minutter. Fjern så overflødig vann slik at gulvet er jevnt fuktig, uten våte flekker. Slike flekker kan gi klebrige overflater. Vann / såpeblandingen må være kald, ellers kan gulvet gulne. Skur i treets fiberretning. La dette trekke inn og skur så vekk såperestene med kaldt vann, pass på å få med alt. Det trengs ikke flere slike behandlinger med så sterk såpeoppløsning. Viktig å la gulvet tørke ordentlig, det kan bli mugg under tepper, møbler etc hvis det er litt fukt igjen i gulvet når man tar rommet i bruk. Hvor lenge det må tørke, kommer an på temperaturen, så her man nesten kjenne seg fram. Lykke til:-)

Svar på innlegget

Forfatter gulv fra 17-1800 tallet.
quriosa

13.11.16 14:57

Noen som kan si noen verdi på dette gulvet fra 17-1800 tallet? De bredeste bordene er bortimot 30 cm brede. 5cm tykke. Lengden er ca. 3,5 meter. Rester etter gamle smidde spiker der derhar Vært festet. Har ca 30-40 kvm . Bordene er merket og nummerert

Svar på innlegget

Forfatter SV: gulv fra 17-1800 tallet.
Leif

02.12.16 19:17
Et godt marked for så flotte bord men prisen er hva noen er villig til å gi - hva med å prøve med 300,- m2 (det er d verdt) evt. høystbydende?

Svar på innlegget

 
Skriv nytt innlegg