Møteplass » Jekking,fundamentering og gamle grunnmurer

Sist postet: 31 / 03 / 2020 21:17:00

Skriv nytt innlegg

Forfatter drenering
Ingrid

31.03.20 21:17
Jeg har et gammelt trehus fra 1914 (kjedet enebolig) med grunnmur i betong. Det har såvidt man vet aldri blitt drenert, men grunnmuren er malt med asfaltmaling når huset ble bygget. Det er ingen alvorlig fuktgjennomtrengning i kjelleren, kun spor av fukt som trolig også skyldes fuktgjennomtrengning fra bakken. Kjelleren er ikke innredet men jeg leker med tanken om å opprette bad og soverom i kjelleren. Jeg regner da med å må drenere, både for bedre fuktkontroll og ventilasjon samt utvide vinduer etc. Får da også en mulighet for å etterisolere utvendig. Er det noen her som har erfaring med drenering av slike typer grunnmur? Spesielle entrepenører dere har god erfaring med, mulige fallgruber? Gode råd mottas med takk!

Svar på innlegget

Forfatter Restaurering av natursteinmur (fra ca.1920)
Torill

11.01.17 16:34

Hei,har skal restaureres en gammel skole og gjøre den om til bolighus. I den forbindelse søker vi gode råd og tips til hvordan vi best kan ta vare på den fine muren under den eldste delen av skolen. Vi har gravd i fra murene og lagt ned drenering. En del av "sprekkene" i muren(i hvertfall det som er over jorda) har vært pusset fra gammelt av med det som ser ut som betong. Vi har og fått tips om å legge isolasjon ut fra murene for at ikke telen skal trenge ned rundt muren. Så, om noen har erfaring og/eller gode råd mottas de med takk????.

Svar på innlegget

Forfatter SV: Restaurering av natursteinmur (fra ca.1920)
Roar

13.01.17 14:42
Hei, nydelig mur! Anbefaler deg å ta en prat med lokal ekspertise, f.eks en museumshåndverker som kan gammel mur. Betong er helt uegnet, da det er statisk og tåler ikke bevegelser. Fra gammelt av ble det benyttet kalkmørtel, som er utmerket til steinmurer. Personlig ville jeg ikke pusset muren men fylt igjen sprekker med kalkmørtel.Blir et flott historisk uttrykk. Bra med drenering, isolasjonsplater kan evt. legges opp til til bakkenivå. Lykke til :-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Restaurering av natursteinmur (fra ca.1920)
Torill

13.01.17 15:18
Hei og takk for svar. Vi er ikke tenkt å pusse den nei, bare ordne i mellom sprekkene. Har vært i kontakt med fylkeskonservatoren i dag og håper de har noen flinke å anbefale. Er kalkmørtel fortsatt i salg?

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: Restaurering av natursteinmur (fra ca.1920)
Roar

14.01.17 10:36
Fuging i sprekkene blir veldig bra og gir et riktig historisk uttrykk :-)Kalkmørtel er i salg men må spesialbestilles, det er nok beste produkt. Se Weber sine hjemmesider. KC mørtel(blanding kalk/sement 60/40 eller 50/50)fås kjøpt i de fleste byggsentra. Dette kan muligens brukes men tåler bevegelser mindre enn kalkmørtel. Viktig å benytte murer som har erfaring med kalkmørtel.

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: SV: Restaurering av natursteinmur (fra ca.1920)
Torill

14.01.17 10:54
Tusen takk for innspillet. Mange for og i mot på ulike forum. Men siden det har vært faget før så tenker vi at det er "det rette" ????. Skal kontakte murer som kan ja.

Svar på innlegget

Forfatter istandsetting gammel grunnmur
Mieke

26.11.16 16:20
Jeg har et gammelt fiskerbondehus (1926) i Lyngen kommune. Hele grunnmuren må utbedres. Det har kommet noen bedrifter til befaring, men alle anbefaler erstatting av grunnmuren med betong. I forbindelse med husets historie foretrekker jeg istandsetting av den gamle steinmuren. Desverre er jeg ikke kjent med fagfolk som kan dette. Er det noen fra Troms her ute på gamletrehus.no som kjenner en dyktig byggmester som behersker gamle byggemetoder?

Svar på innlegget

Forfatter SV: istandsetting gammel grunnmur
Cratos

01.12.16 15:12
Anbefaler deg å ta en telefon til Fortidsminneforeningen i ditt fylke (de sitter ofte med håndverkerlister) eller lokale kulturminnemyndigheter, de bør vite hvem som har ekspertisen, som kan henvise til mueumshåndverkere eller andre som har erfaring. En utbedring av gammel mur er helt klart det beste!

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: istandsetting gammel grunnmur
Mieke

02.12.16 16:28
Takk for tipsen. hilsen

Svar på innlegget

 
Skriv nytt innlegg