Møteplass » Maling av gamle hus

Sist postet: 16 / 03 / 2018 09:41:49

Skriv nytt innlegg

Forfatter Linoljemaling
Dan

07.03.18 10:44
Hei. Hva er deres erfaring med Gjøco linoljemaling? Den har 62% tørrstoff. Som jeg har forstått så skal linoljemalingen ha opp mot 100% tørrstoff? Er 62% greit? Noen anbefalinger?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Linoljemaling
Rolf

16.03.18 09:41
Hei! Gjøcos linoljemaling er tilsatt alkydolje, så den har andre egenskaper enn ren linoljemaling. Databladene tilsier at den både er mindre drøy (10 m2 pr liter) og tørker saktere enn f.eks Wibo linoljemaling, som jeg har erfaring med. Tenker man pris, må man ta med i regnestykket at Gjøcos maling anbefales tilsatt sinkhvittpasta og at den vil dekke færre m2 pr liter enn en maling med høyt tørrstoffinnhold. Det er vel også logisk at dekkevnen blir bedre jo høyere tørrstoffinnholdet er.

Svar på innlegget

Forfatter Snekker med sans for gjenbruksmaterialer og gammel, cottage stil
Kristine Grue

22.01.18 16:15

Hei Vi ønsker oss en koselig utestue i hagen (sheshed på bildet til inspirasjon) og tror det vil være lurt å koble på en snekker med litt sans for stilen og som ikke er uvillig til å bruke noe gjenbruksmaterialer . Noen forslag?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Snekker med sans for gjenbruksmaterialer og gammel, cottage stil
Jøran

23.01.18 18:47
Koselig hagestue:-) De fleste snekkere bør kunne snekre denne og det er fullt mulig å skaffe nostalgisk dør og gamle sprossevinduer med karmer brukt.. Fint også med bordtak:-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Snekker med sans for gjenbruksmaterialer og gammel, cottage stil
Kristine Grue

26.01.18 14:30
Takk for svar! :-)

Svar på innlegget

Forfatter Valg av malingstype til låve
Index

27.12.17 11:08
Jeg holder på å restaurere en gammel låve, og er litt I tvil om valg av maling. Den er hvit, og all kledning er høvlet furu kjerneved. Jeg planla opprinnelig å bruke oljemaling av god kvalitet, som jeg har brukt på huset. Men nå begynner jeg å lure på om linoljemaling hadde vært en ide? Det vil I så fall bli en god del dyrere, da det er snakk om mange hundre kvadratmeter. Og jeg har sett andre hvitmalte hus behandlet med linoljemaling som sliter med både svartsopp og misfarging. Er det noen som har noen gode råd å komme med her?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Valg av malingstype til låve
Marit Gamletrehus.no

08.01.18 10:44
Velg en linoljemaling som inneholder ca 20 % sinkhvitt. Sinkhvitt er naturlig sopphemmende. Linoljemaling uten dette pigmentet tiltrekker seg dessverrre lett svertesopp. Selv om engangsinvesteringen kan bli dyrere med linoljemaling, er malingsintervallene også en faktor å regne på. I tillegg er linoljemaling utrolig drøyt og du vil trenge mye mindre mengder av linoljemaling enn av en alkydoljemaling. Men vær obs på innholdet, og bruk en linoljemaling som har et tørrstoffinnhold opp mot 100 %. Det finnes også hybridmalinger med større eller mindre innslag av linolje og med et vesentlig lavere tørrstoffinnhold på markedet. Til slutt - moderne oljemaling har problemer med å trekke inn i høvlet kledning. Har selv erfart at maling bare har sluppet tak i veggen. Det problemet oppstår ikke med linoljemaling, så sant underlaget ikke er tett og malingen får mulighet til å trekke inn i treverket. For best mulig heft og varighet må linoljemaling også bygges i lag fra magert til fett.

Svar på innlegget

Forfatter Valg av hudfarge og malingstype.
Siv Mari

28.08.17 06:49
Hei! Vi må male våningshuset, men etter å ha lest på denne siden, ble jeg gjort oppmerksom på nye momenter å ta hensyn til. Gamlestua er fra slutten av 1800-tallet, men i 1920 ble det bygget større hus utenpå det gamle, bygd som et lite trønderlån. Jeg tror det da ble brukt høvla bord. Et tilbygg kom på 90-tallet, der ble det brukt uhøvla. Det er mange lag med maling og beis på huset. Vi må til neste år male huset, men lurer på farge. Driftsbygningene er røde. Huset har alltid vært hvitt, unntatt i tidligere tider, hvor jeg antar det var tjæret. Bør vi holde oss til hvitt? I såfall, hva slags hvitfarge? Rødt er alternativet. Bør også karmer være samme farge som på huset( tradisjonelt sett? Og ved valg av maling, hva gjør vi? Har lest om linoljemaling her inne og ble nysgjerrig på det. Må vi da ha annen maling på den uhøvla delen av huset. Hvordan går vi frem før vi begynner å male? Skraping osv. Jeg ønsker ta huset tilbake til det opprinnelige(1920), med maling, farge, vinduer osv. Takk

Svar på innlegget

Forfatter SV: Valg av hudfarge og malingstype.
Siv Mari

28.08.17 07:04
Jeg mener selvfølgelig husfarge, autokorr. er ikke alltid bra...

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Valg av hudfarge og malingstype.
Jan F.

08.09.17 14:58
Hei, er ikke ekspert på farger men vet at hvit er en farge som ble benytet mye på tiden når huset ditt ble bygd. Imidlertid er det viktig å benytte rett type maling. Før ca 1960 var det høvlet (glatt) kledning på husene og moderne maling trenger ikke inn i høvlet kledning men legger seg utenpå p.g.a molekylstørrelsen. Det vil, av den grunn, over tid medføre avflaking. Linoljemaling har mye mindre molekyler og trenger inn i høvlet kledning. Her er det viktig og bruke linoljemaling som ikke skal spes ut med white sprit - dette delvis fordamper, gir lengre tørketid og pga statisk effekt kan white sprit tiltrekke seg støv som kan legge seg på overflaten (kan bli en svært kostbar affære). Videre bør den inneholde sinkhvitt som er naturlig sopphemmende og tørketid bør ligge på +/- 24 timer. Etter ca 1960 kom uhøvlet kledning for fullt, moderne maling trenger bedre inn i dette. Ulempen er, foruten at det ikke gir et historisk vakkert uttrykk, at dagens materialer ift tidligere er generelt i dårlig kvalitet. Ekte linoljemaling bør være førstvalget på gamle hus, spesielt når det er høvlet kledning :-)

Svar på innlegget

Forfatter Bytte fra Odel til maling, men hvilken type?
Margrethe

29.05.17 18:51
Hei! Vårt gamle trehus fra ca. 1850 har "alltid" vært malt med Odel oljedekkbeis (whitespirittynnet), men nå ønsker vi å gå over til maling. En av veggene tror vi har originalkledning, resten er byttet mellom 1960 og 1990 og er en blanding av høvlet og uhøvlet kledning. Akryl- og lateksmalinger blir for tette, har jeg lest meg til - vi bør ha en diffusjonsåpen maling. Men vi vil helst unngå linoljemaling. Vi lurer litt på Baron Ultra, som er en pustende olje- og akrylmaling. Har dere noen råd?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Bytte fra Odel til maling, men hvilken type?
Roger F.

30.05.17 14:19
Hei, først er det viktig å være klar over hva som er gammel og moderne panel. Gammel panel, frem til ca 1950 tallet var høvlet deretter tok gradvis uhøvlet kledning over (enerådende de siste tiår). Moderne maling fester generelt dårlig på høvlet kledning. Uhøvlet kledning, som generelt er i mye dårligere materialkvalitet enn gammel høvlet panel, har mindre tette fibre og tillater følgelig moderne maling å feste bedre enn på høvlet kledning. Ekte linoljemaling har mindre molekyler og trenger inn i høvlet kledning og gir en optimal beskyttelse. Med moderne maling er det store farer for avflaking på høvlet panel men også ikke uvanlig på uhøvlet. Ser av malingen baron ultra at dette er en hybridmaling med ikke ukjent innhold. Inneholder akryl (plast) som er meget diffusjonstett og olje som til en viss grad er diffusjonsåpent. Dette er en ny trendmaling som det er stor grunn til å være skeptisk til pga innholdet (som er kjente ingredienser de siste 50 år) og det faktum at denne ikke er utprøvd over tid. Ekte linoljemaling (uten løsemidler) er diffusjonsåpen (pustende), har et offersjikt (slites naturlig fra overflaten og ned) og er utprøvd i generasjoner og er grunnen til at kledninger fra f.eks 1800 tallet fortsatt er intakt :-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Bytte fra Odel til maling, men hvilken type?
Margrethe

06.06.17 18:23
Tusen takk for grundig og raskt svar, det er jeg veldig takknemlig for! Jeg har nå fått bekreftet at det er uhøvlet kledning på hele huset. Jeg sjekker videre :-)

Svar på innlegget

Forfatter Maling som flasser innvendig
Øyvind Holen

26.02.17 17:50

Har endel maling som flasser både på selve de malte tømmer veggene og taket innvendig. Kan det være at malingen reagere på eldre maling fks? Nå har det ikke vært malt her på 40 år, så dette har skjedd etterhvert. Det har heller ikke vært bebodd på 40 år.. Men bør jeg fjerne all maling, eller er det nok med å skrape det løse, og så male over..?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Maling som flasser innvendig
Roger F.

28.02.17 08:55
Hei, det kan være ulike årsaker til at malingen flasser. På eldre hus vanlig med linoljemaling eller limfarge på innvendig kledning. Påføring av andre malingstyper kan gi ulik spenning på lagene og malingen flasser. Fuktig overflate kan også gi flassing og avflaking. Et fraflyttet hus vil ofte være rått innvendig. På bildet du viser virker det som det er tynt lag maling og det er veldig bra. Jeg ville skrapet bort alt løst med en god skrape og malt opp igjen med linoljemaling som, i motsetning til moderne maling, trekker godt inn i høvlet treverk. Påfør tynt, litt avhengig av produsent, men linoljemaling uten løsemidler er svært dekkende og skal påføres i tynne lag. Overflaten må være helt tørr ved påføring. For sikkerhets skyld ville jeg malt et prøvefelt først på ettpar m2 og la dette stå noen dager for å se om det oppstår reaksjoner i overflaten. Husk at oksygen er like viktig som varme i tørkeprosessen. La det derfor være litt gjennomlufting i rommet når malingen skal tørke. Håper dette var litt til hjelp:-)

Svar på innlegget

Forfatter Skraping av gulv i spisestue
Corey

02.01.17 17:48

Hei, Jeg lurer på hvis jeg kunne få litt råd omgående gulv. Vi har et gamle Sveitsvilla og jeg vil skrape eller fjerne maling fra gulvet i spisestue. Maling er veldig sliten og ser ikke bra ut. Jeg tok en liten prøve og skrapet en liten 10x10cm område ned varmepistol. Det fungert velg bra, men jeg er litt redd for skadelig avdamping. Brukt man blymaling i gamletrehus? Er det farlig å skrape malt gulv med varmepistol?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Skraping av gulv i spisestue
Marit - Gamletrehus.no

03.01.17 09:10
Hei, en ikke ukjent problemstilling. Blyholdig maling (blyhvitt) ble faset ut mot slutten av 1800 tallet, og siden det er brukt mørk farge under den hvite malingen som ser ganske ny ut, er det lite sannsynlig at det er bly her. Men det må nok en analyse til for å være sikker. Bruk uansett maske og ha god utlufting. Varmepistol gir en overflatetemperatur mellom 300 og 1000 grader og kan frigjøre andre typer avgasser enn bly som ikke er bra å puste inn. IR-lamper som speedheater og spotheater gir en overflatetemperatur på under 100 grader og avgir lite eller ingen skadelige avgasser. Det er også mer skånsomt for treverket enn varmluftspistol. Håper dette var litt til hjelp :-)

Svar på innlegget

Forfatter Sjablongmaling
Anne S

01.12.16 22:52
Jeg holder på å male to soverom i et sveitserhus fra 1902. For å gjøre resultatet mer tidstypisk, har jeg lyst til å male en sjablongbord langs taket. Jeg fikk lånt et par bøker på biblioteket om sjablongmaling, men begge to var fra 90-tallet, og det virker som om sjablongmaling er gått av moten siden det tydeligvis hadde et blaff for 20 år siden. I alle fall kan ikke malebutikken hjelpe nå. Ikke var det mye å finne her på gamletrehus.no heller. Men nå har jeg omsider skjønt at sjablong heter stencil på engelsk, og det hjalp. Tror jeg kan finne noe jeg kan bruke på denne siden her: http://www.stencil-library.com/. Nå gjenstår det bare å finne ut hvilken type maling jeg skal bruke. Tempera høres gøy ut, men hvor får man tak i pigmentene?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Sjablongmaling
Marit

03.12.16 17:44

Hei, vi håper du har fått orden på sjablongene. Vi planlegger en mer omfattende artikkel om maling innendørs på Gamletrehus.no, og der skal vi få inn mer om sjablonger. Har selv gått på et av dekorasjonsmaler Wenche Wedviks kurs og fått prøvd sjablongmaling, det kan anbefales å få veiledning av en proff. Pigmenter for tempera kan vi skaffe, se nettbutikken på Gamletrehus.no

Svar på innlegget

 
Skriv nytt innlegg