Møteplass » Maling av gamle hus

Sist postet: 29 / 11 / 2020 15:31:39

Skriv nytt innlegg

Forfatter Blymaling - hvor få råd og hjelp?
Nybegynner

25.11.20 14:55
Virestaurerer et 1920-tallshus hvor alle innendørs originale panelvegger, tak, gulv, lister og trapp er malt i forskjellige farger. Noe har vært gjemt bak mange lag med vegg-/takplater. Det er brukt mye hvitt, lys grønn og lys gul. Mye virker til å være linoljemaling, og noe er blankt og "flaker". Vi er bekymret for at det som er malt med hvitt eller lyse farger inneholder bly, og vi vet lite om huset ellers da det er solgt av arvinger som aldri har bodd der. Vi hadde planer om å bruke speedheater og skrape der malingen er tykk og ellers male med ny linoljemaling, men nå vet vi ikke.. Vi finner veldig lite informasjon om blyholdig maling på nettet, og vet ikke hvem vi kan spørre om råd eller hvor vi eventuelt kan sende prøver til. Vi vet heller ikke hvordan vi behandler/fjerner det dersom det viser seg å inneholde bly. Vi skal bo der med barn og vil ikke ta noen risikoer! Er det noen som kan gi noen tips/råd?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Blymaling - hvor få råd og hjelp?
Marit

29.11.20 10:58
Blyhvitt pigment ble gradvis faset ut etter at sinkhvitt og titanhvitt kom på markedet. I mangel på gode alternativer var pigmentet i bruk til litt utpå 1900-tallet, selv om man lenge hadde vært klar over at det var giftig. 1920 er litt sent for bruk av blyhvitt, men for å være helt sikker kan man få analysert pigmentene. Malersvenneriet i Trondheim har jobbet med å dokumentere bruk av blyhvitt - anbefaler å ta kontakt med dem.

Svar på innlegget

Forfatter Fargevalg på sveitserhus
Eli Møller Engebretsen

06.11.20 11:27
Vi er i ferd med å restaurere et sveitserhus fra tidlig 1900 beliggende i byen. Bygningen er middels verneverdig. Ønsker i den forbindelse et lite råd ang valg av utvendig farge. Originalfargen viser seg å være mørk grønn, tilnærmet lik militærgrønn. Noe vi syns er litt trist og dystert. Vinduer og lister blir eggehvit. Vi ønsker å beholde grønnfargen men kanskje en lysere tone. Har sett på Jotun`s 8115 Landskap. Er dette en tidsriktig farge? Eller burde vi ha en mørkere variant? Vil også nevne at nabo huset er nybygd leilighetskompleks med farger i dyp rød, lys gul og orange. Så dette blir et fargerikt felleskap. Derfor viktig å finne en grønntone som er tidsriktig samtidig som går til nabobygget.

Svar på innlegget

Forfatter SV: Fargevalg på sveitserhus
LOGG INN

29.11.20 11:15
Jotuns landskap har en mettet og varm grønntone som slett ikke er upassende for sveitserstilen. Anbefaler å teste på et ganske stort prøvefelt først, slik at den kan vurderes i ulikt lys og ulikt vær og i forhold til nabolaget. Ved hjelp av NCS-koden kan en fargehandel hjelpe til med små justeringer av nyansen hvis det er aktuelt, litt mørkere eller lysere, litt varmere etc. Lykke til!

Svar på innlegget

Forfatter Ny maling på hus
Hege

03.06.20 07:49
Vi har et hus fra 1950 som er malt med linoljemaling. Over hele huset er det bobler. Vi har hatt huset i 6 år og ser at det har blitt malt over, og er usikker på hva slags maling forrige eier har brukt. Uansett så ønsker vi nå å male huset i ny farge og trenger råd på hvordan vi skal gå frem. Huset har også fått et tilbygg som har ny uhøvlet panel, sannsynligvis malt med samme maling som huset. Det har iallefall samme farge. Hvis tilbygget er malt med feks Drygolin, kan vi da male over med linoljemaling. Panelet på huset er høvlet og må vel da males med linoljemaling? Må vi skrape huset helt ned før vi maler på nytt eller holder det at vi kun tar rundt der det er bobler?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Ny maling på hus
Marit

05.06.20 09:06
Det er dessverre et vanlig problem at det oppstår bobler og blæring på et hus som først er malt med linolje eller tranmaling, og så med en moderne maling. Problemet kan også oppstå på et linoljemalt hus hvis det påført for fet grunning. Det er en stor fordel å male med linoljemaling på høvlet panel, det hefter veldig mye bedre og trekker inn i treverket, mens moderne maling legger en film utenpå kledningen som etter hvert slipper taket. Det går helt fint an å få linoljemaling til å sitte oppå den malingen som er på huset nå, men problemet er at hvis huset er malt med en diffusjonstett maling, forsterker man bare et problem ved å legge på flere malingsstrøk. Ville forsøkt å ta av et flak av det ytterste malingslaget. Hvis det brekker når man bøyer det, er det en form for oljemaling – antagelig alkyd. Kan flaket bøyes uten å brekke, er det snakk om en akryl- eller lateksmaling. I så fall er det best å få det bort før man maler huset på nytt. Er det brukt alkydoljemaling ville jeg vurdert etter hvor nedslitt det er. Jo mer, jo bedre. Der det bobler ville jeg fjernet alt, men vurdert å kun skrape av det løse der det ikke har boblet, før linoljemaling påføres.

Svar på innlegget

Forfatter Maling av tak med bjelker
Tomas

19.01.20 14:39
Vi bor i et gammelt arbeiderhus på Rodeløkka, fra ca. 1870, med relativt lav takhøyde og synlige bjelker. Vi ønsker å male taket, og vurderer samtidig å fjerne malingen på bjelkene. I dag er alt hvitmalt, men vi ønsker å bruke farger på både vegger og tak. Før vi begynner vil vi gjerne ha inspirasjon til fargevalg, fortrinnsvis noe som er stilriktig. Har veldig god erfaring med linoljemaling. Alle tips mottas med takk!

Svar på innlegget

Forfatter SV: Maling av tak med bjelker
Marit, Gamletrehus.no

29.03.20 10:37
Boka Gamle trehus og Fortidsminneforeningens hefte Farger og stil gir en god oversikt over tidstypiske farger. Siden dette er et arbeiderhus, kan det være verdt å tenke på at det antagelig ikke ble brukt de dyreste pigmentene der. Det er alltid interessant å se på husets egen historie, og det kan være verdt å ta noen enkle fargeprøver selv: https://www.gamletrehus.no/member.php?b=/inspiration.php?id=95&mustlogin

Svar på innlegget

Forfatter Linolje utenpå oljemaling?
Kristin

15.05.19 23:23
Jeg er i gang med forarbeid for å få malt huset vårt fra 1912. Mange steder løsner malingen i store flak, andre steder sitter den godt. Det er opp gjennom tidene malt med ulike malingstyper (linolje, panox og oljemaling). Veldig mye av linolje- og panoxmalingen er fjernet. Ser at dere ofte anbefaler bruk av linolje til gamle hus, men kan man ha linolje utenpå vanlig oljemaling (Drygolin)? Og hva skal man evt grunne med? Eller er det best med "vanlig" oljemaling? Hva med hybrid som Drygolin Ultimat, er denne mer diffusjonsåpen enn ren plastmaling?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Linolje utenpå oljemaling?
Arne Kj.

11.07.19 18:58
Innledningsvis; linoljemaling fester på alt, tre og metall. Men, er det for tykke lag fra før og man maler oppå med linoljemaling el. moderne maling vil det bygge seg opp enda tykkere lag med stor fare for avflaking. Hvorfor bruke linoljemaling på eldre panel? Hvis kledningen er fra før 1960 er det antagelig høvlet (glatt) panel i høy kvalitet. Ingen moderne malingstyper greier å trenge inn i trevirket. Det kan se bra ut noen år deretter begynner det å flake av. Derfor kom uhøvlet panel for fullt på 1960 tallet, som oftest i dårlig kvalitet (som fås kjøpt på byggsentra i dag)på markedet. Moderne maling trenger bedre inn i denne type panel enn i eldre glatt panel.Drygolin, uansett type, trenger bedre inn i uhøvlet moderne panel,er det på gammel høvlet kledning derimot, vil det flake av. Det bør da i stedet fjernes og males opp med ekte linoljemaling som har mindre molekyler, bedre inntregningevne og fungert i generasjoner og århundrer. Plastmaling f.eks akryl og lateks, er som navnet tilsier plast, og tetter overflaten fullstendig (får ikke "puste"). Det ser pent ut noen år men når det begynner å løsne kan det komme til syne alvorlige sopp/råteskader. (dette gjelder også akrylmaling på mur). Tillegger at plastmaling inneholder mikroplast og er svært miljøuvennlig. Det vil antagelig bli forbudt innen få år. Håper dette var litt til hjelp :-)

Svar på innlegget

Forfatter Malingen holder ikke som ventet
Lucas

25.06.18 18:57

Vi kjøpte for 7 år siden en bolig fra 1946 som står på Haslum (østlandet). Malingen på østveggen var dårlig, med mye blemmer. Vi fjernet alt gammel maling med en speedheater, satt på et strøk med Visir og 2 eller 3 med Drygolin Extrem. Panelet er tror jeg original tømmerpanel. Underpanelet er spikret direkte på rypanelet (med papp i mellom), så det er ikke god lufting bak panelet. Dette er en gavlvegg med veldig lite takutspring. Fasaden er fredet, så vi får ikke gjort noe med det. Nå, etter 6 år, er det en del steder hvor malingskiktet er i dårlig forfatning. Øver vinduet er det verst (se bildet). Samme, men i mindre grad nedest på alle overliggere. Har noen en tanke hva som skjer her? Og ikke minst, hvordan gå videre herfra?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Malingen holder ikke som ventet
Vidar Kjeksrud

29.11.20 15:31
Veldig vanlig problem dette da det ilke er lufting mellom panel og beslag med dårlig fall. Er det linolje maling så fortsetter du med det. Viktig når du påfører linoljemaling er at du skal male feit maling på mager,hvilket betyr at du må tynne ut gradvis. Eks: grunning tynnes 20% mellomstrøk 10% siste strøk utynnet. En annen ting som er viktig er å ikke male i sola eller forran sola,mal etter sola har vært på veggen som forøvrig gjelder all maling utv. Linolje maling bør dekkes til med pressening e.l til den er tørket,noe som vanlig vis tar 2 til 3 dager.

Svar på innlegget

Forfatter SV: Malingen holder ikke som ventet
Reidar T.

04.07.18 10:29
Hei, på bildet sees tydelig avflaking. Dette skyldes i de fleste tilfeller maling med moderne maling på gammel utvendig høvlet (glatt) panel. Malingen legger seg utenpå og vil etter noen år begynne å flake av. Moderne maling har mye større molekyler enn linoljemaling, derfor trekker ikke malingen inn. På 1960 -tallet kom uhøvlet kledning, som er vanlig også i dag - denne paneltypen er mer åpen og i dårlige kvalitet enn gammel panel. Moderne maling trekker derfor bedre inn i moderne panel utvendig. Gammel utvendig kledning på hovedbygninger, som oftest i meget bra kvalitet, ble behandlet som oftest med linoljemaling før ca 1960 - denne trenger godt inn i underlaget, beskytter kledningen og tillater trevirket å "puste". Linoljemaling bør som før være førstevalget på gammel kledning - men bør ikke spees ut med white-sprit e.l (er miljøuvennlig, kan gi statisk effekt (trekke til seg støv), lengre tørketid og ujevne farger). Linoljemaling bør helst inneholde over 20% sinkhvitt for å eliminere sopproblemer og ha en tørketid på +/- 24 timer. Det finnes også linoljemalinger som er blandet ut med alkydolje (moderne tilsetting i malingen), dette kan gi alvorlige råteproblemer - så et godt råd er å sjekke innhold. Hva du må gjøre videre med panelet? Vel, som vist på bildet vil eneste løsning etter min mening være å fjerne malingen på nytt og male opp med ekte linoljemaling. Trevirket er nok av god kvalitet så det har nok ingen hast.. Håper dette var litt til hjelp :-)

Svar på innlegget

Forfatter Vasking før maling
Kristel

18.06.18 20:52

Har et hus fra 1918 som skal males. Ser det er krakkelert i overflata så regner med det er linolje. Har ikke opplysninger om når det ble malt sist. Det er ikke vann på eiendommen, så lurer på hvor viktig det er med vasking? Uthuset er en gang malt rødt. Kun litt farge igjen øverst på veggene. Nedover er det brun/ grått/svart. Kan jeg gå ut fra at det er komposisjonsmsling tro?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Vasking før maling
Roger

18.06.18 22:50
Hei, det er temmelig sikkert benyttet linoljemaling opprinnelig. Det at malingsoverflaten er nedslitt, som på bildene, er en fordel. Løs maling skrapes bort med en god, slipbar tohåndsskrape. Er det f.eks svertesopp må dette vaskes bort. Moderne maling trekker ikke inn i høvlet, gammelt trevirke i god kvalitet men legger seg utenpå. Det vil begynne å flake av etter noen år. Det er derfor en fordel å male opp igjen med ekte linoljemaling som er mijøvennlig (uten white-sprit e.l) og bør inneholde minimum 20% sinkhvitt for å eliminere sopproblemer. Bart trevirke påføres en linoljegrunn, deretter mellom og toppstrøk i ønsket farge. Resultatet vil bli meget holdbart og flott :-) Når det gjelder komposisjonsmaling så ble det på den tiden og frem til ca 1960 benyttet nesten på alle låver og uthus - hovedsaklig rød farge . Malingen er god, billig, miljøvennlig og svært dekkende. Løse pigmenter børstes bort med en passe myk stålbørste, dette vil fjerne det meset av støv og skitt - evt. soppangrepne områder vaskes bort med egnet soppvaskmiddel. Varm komp. maling er best å påføre. Håper dette var litt til hjelp :-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Vasking før maling
Kristel

18.06.18 23:07
Tusen takk, dette blir bra! Kan jeg benytte vanlig soppvaskemiddel, eller er det noe eget der man skal benytte linolje etterpå?

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: Vasking før maling
Roger

19.06.18 09:02
Det går fint å bruke soppvaskmiddel, bare husk å skylle godt bort rester fra middelet før påføring av maling. Salmiakk kan også benyttes, ca 5-7% pr liter.

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: SV: Vasking før maling
Kristel

20.06.18 21:31
Blir vist aldri ferdig med maset! Det er så slitt at spikrene har rustet flere plasser. Blir det er problem?

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: SV: SV: Vasking før maling
Roger

20.06.18 21:42
Nei, det er ikke noe problem, bare pass på å børste bort evt. løs rust fra spikerhodene med stålbørsten. Eventuell kvist på gammel panel har som regel helt tørket inn, skulle det allikevel være enkelte som utskiller kvae kan dette forsegles med kvistlakk (skjellakk)..:-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: SV: SV: SV: Vasking før maling
Kristel

20.06.18 21:45
Tusen takk, det var en lettelse å høre. Da bli det snart kjøp sv maling ????????????

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: SV: SV: SV: SV: Vasking før maling
Kristel

04.08.18 18:54
Da er det skrapt, grunnet, mellomstrøk og toppstrøk på halve veggen. Vi synes det skinner igjennom og lurer på om det anbefales to mellomstrøk. Blir det helt feil med to toppstrøk?

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: SV: SV: SV: SV: Vasking før maling
Kristel

04.08.18 18:54
Da er det skrapt, grunnet, mellomstrøk og toppstrøk på halve veggen. Vi synes det skinner igjennom og lurer på om det anbefales to mellomstrøk. Blir det helt feil med to toppstrøk?

Svar på innlegget

Forfatter Malermester med kunskap om gamle trehus ønsket - Bærum
Lucas

18.06.18 08:59
Kan noen tipse meg om en malermester med grei på gammel panel/maling etc. Trenger en befaring for å avklare hva bør gjøres.

Svar på innlegget

Forfatter SV: Malermester med kunskap om gamle trehus ønsket - Bærum
Erik L.

18.06.18 13:46
Hei, kan anbefale malermester Klaveness ( http://www.klavenessmaler.no/ )som har lang erfaring, mange referanser og høy kompetanse relatert til gamle fasader. Det samme gjelder firma Profesjo Thomas Kospin ( http://www.profesjo.no/ )som har mange referanser i Oslo området og også god erfaring med linoljemaling. Dette gjelder også Alliero ( http://alliero.no/ ) som har lang erfaring og høy kvalitet i utførelser. Håper det var litt til hjelp:-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Malermester med kunskap om gamle trehus ønsket - Bærum
Lucas

25.06.18 07:50
Det er det. Takk.

Svar på innlegget

Forfatter Komposisjonsmaling
Reidunn

14.06.18 16:24
Kan komposisjonsmaling brukes på alle overflater?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Komposisjonsmaling
Erik L.

15.06.18 11:23
Komposisjonsmaling fungerer dessverre ikke utenpå oljemaling - da må den i tilfelle være så nedslitt at den nesten er borte. Men på nytt treverk og tidligere komposisjonsmalte overflater er dette en svært god, pustende og billig maling. Den fester desidert best på uhøvlet kledning :-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Komposisjonsmaling
Reidunn

15.06.18 11:25
Ok, takk for et nyttig svar :-)

Svar på innlegget

Forfatter Linoljemaling
Dan

07.03.18 10:44
Hei. Hva er deres erfaring med Gjøco linoljemaling? Den har 62% tørrstoff. Som jeg har forstått så skal linoljemalingen ha opp mot 100% tørrstoff? Er 62% greit? Noen anbefalinger?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Linoljemaling
Rolf

16.03.18 09:41
Hei! Gjøcos linoljemaling er tilsatt alkydolje, så den har andre egenskaper enn ren linoljemaling. Databladene tilsier at den både er mindre drøy (10 m2 pr liter) og tørker saktere enn f.eks Wibo linoljemaling, som jeg har erfaring med. Tenker man pris, må man ta med i regnestykket at Gjøcos maling anbefales tilsatt sinkhvittpasta og at den vil dekke færre m2 pr liter enn en maling med høyt tørrstoffinnhold. Det er vel også logisk at dekkevnen blir bedre jo høyere tørrstoffinnholdet er.

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Linoljemaling
Dan

28.03.18 11:18
Hei. Takk for svar. Lurer på en ting til! Huset jeg har kjøpt er fra 1911 og sikkert malt med linoljemaling, men forrige eier har malt huset med oljemaling for ca 10 år siden, må hele huset skrapes før ny linoljemaling påføres? Tips?????

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: SV: Linoljemaling
Roger Gamletrehus.no

29.03.18 11:21

Hei. Ja, huset ditt er temmelig sikkert malt med linoljemaling opprinnelig. Er det senere påført oljemaling vil linoljemaling feste til dette. Imidlertid, er det for tykt lag oljemaling vil maling med linoljemaling utenpå (også moderne maling utenpå) forsterke problemet med tykt malingslag. Det vil da medføre avflaking. Før ca 1960 var utvendig kledning på hovedhus høvlet virke, som oftest i høy kvalitet, det er kun ekte linoljemaling som trekker inn. Hvis det moderne laget med oljemaling er godt nedbrutt kan linoljemaling trekke inn i underlaget, som er helt nødvendig for å få en optimal beskyttelse og "pustende" vegg. Dette kan testes ved å hive på vann - trekker det inn er det ingen fare, renner det av er malingslaget for tykt. Når det blir varmere i været (plussgrader) kan du male et testområde med linoljemaling og se om det etter ettpar uker har oppstått en reaksjon. Vedlagte bilde viser tydelig hvordan moderne oljemaling ikke trekker inn i høvlet virke i god kvalitet. Vi benyttet Speedheater for å fjerne moderne maling (type Drygolin)- du kan se mer av prosjektet vårt på www.villabergfall.com

Svar på innlegget

Forfatter Snekker med sans for gjenbruksmaterialer og gammel, cottage stil
Kristine Grue

22.01.18 16:15

Hei Vi ønsker oss en koselig utestue i hagen (sheshed på bildet til inspirasjon) og tror det vil være lurt å koble på en snekker med litt sans for stilen og som ikke er uvillig til å bruke noe gjenbruksmaterialer . Noen forslag?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Snekker med sans for gjenbruksmaterialer og gammel, cottage stil
Jøran

23.01.18 18:47
Koselig hagestue:-) De fleste snekkere bør kunne snekre denne og det er fullt mulig å skaffe nostalgisk dør og gamle sprossevinduer med karmer brukt.. Fint også med bordtak:-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Snekker med sans for gjenbruksmaterialer og gammel, cottage stil
Kristine Grue

26.01.18 14:30
Takk for svar! :-)

Svar på innlegget

Forfatter Valg av malingstype til låve
Index

27.12.17 11:08
Jeg holder på å restaurere en gammel låve, og er litt I tvil om valg av maling. Den er hvit, og all kledning er høvlet furu kjerneved. Jeg planla opprinnelig å bruke oljemaling av god kvalitet, som jeg har brukt på huset. Men nå begynner jeg å lure på om linoljemaling hadde vært en ide? Det vil I så fall bli en god del dyrere, da det er snakk om mange hundre kvadratmeter. Og jeg har sett andre hvitmalte hus behandlet med linoljemaling som sliter med både svartsopp og misfarging. Er det noen som har noen gode råd å komme med her?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Valg av malingstype til låve
Marit Gamletrehus.no

08.01.18 10:44
Velg en linoljemaling som inneholder ca 20 % sinkhvitt. Sinkhvitt er naturlig sopphemmende. Linoljemaling uten dette pigmentet tiltrekker seg dessverrre lett svertesopp. Selv om engangsinvesteringen kan bli dyrere med linoljemaling, er malingsintervallene også en faktor å regne på. I tillegg er linoljemaling utrolig drøyt og du vil trenge mye mindre mengder av linoljemaling enn av en alkydoljemaling. Men vær obs på innholdet, og bruk en linoljemaling som har et tørrstoffinnhold opp mot 100 %. Det finnes også hybridmalinger med større eller mindre innslag av linolje og med et vesentlig lavere tørrstoffinnhold på markedet. Til slutt - moderne oljemaling har problemer med å trekke inn i høvlet kledning. Har selv erfart at maling bare har sluppet tak i veggen. Det problemet oppstår ikke med linoljemaling, så sant underlaget ikke er tett og malingen får mulighet til å trekke inn i treverket. For best mulig heft og varighet må linoljemaling også bygges i lag fra magert til fett.

Svar på innlegget

Forfatter Valg av hudfarge og malingstype.
Siv Mari

28.08.17 06:49
Hei! Vi må male våningshuset, men etter å ha lest på denne siden, ble jeg gjort oppmerksom på nye momenter å ta hensyn til. Gamlestua er fra slutten av 1800-tallet, men i 1920 ble det bygget større hus utenpå det gamle, bygd som et lite trønderlån. Jeg tror det da ble brukt høvla bord. Et tilbygg kom på 90-tallet, der ble det brukt uhøvla. Det er mange lag med maling og beis på huset. Vi må til neste år male huset, men lurer på farge. Driftsbygningene er røde. Huset har alltid vært hvitt, unntatt i tidligere tider, hvor jeg antar det var tjæret. Bør vi holde oss til hvitt? I såfall, hva slags hvitfarge? Rødt er alternativet. Bør også karmer være samme farge som på huset( tradisjonelt sett? Og ved valg av maling, hva gjør vi? Har lest om linoljemaling her inne og ble nysgjerrig på det. Må vi da ha annen maling på den uhøvla delen av huset. Hvordan går vi frem før vi begynner å male? Skraping osv. Jeg ønsker ta huset tilbake til det opprinnelige(1920), med maling, farge, vinduer osv. Takk

Svar på innlegget

Forfatter SV: Valg av hudfarge og malingstype.
Siv Mari

28.08.17 07:04
Jeg mener selvfølgelig husfarge, autokorr. er ikke alltid bra...

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Valg av hudfarge og malingstype.
Jan F.

08.09.17 14:58
Hei, er ikke ekspert på farger men vet at hvit er en farge som ble benytet mye på tiden når huset ditt ble bygd. Imidlertid er det viktig å benytte rett type maling. Før ca 1960 var det høvlet (glatt) kledning på husene og moderne maling trenger ikke inn i høvlet kledning men legger seg utenpå p.g.a molekylstørrelsen. Det vil, av den grunn, over tid medføre avflaking. Linoljemaling har mye mindre molekyler og trenger inn i høvlet kledning. Her er det viktig og bruke linoljemaling som ikke skal spes ut med white sprit - dette delvis fordamper, gir lengre tørketid og pga statisk effekt kan white sprit tiltrekke seg støv som kan legge seg på overflaten (kan bli en svært kostbar affære). Videre bør den inneholde sinkhvitt som er naturlig sopphemmende og tørketid bør ligge på +/- 24 timer. Etter ca 1960 kom uhøvlet kledning for fullt, moderne maling trenger bedre inn i dette. Ulempen er, foruten at det ikke gir et historisk vakkert uttrykk, at dagens materialer ift tidligere er generelt i dårlig kvalitet. Ekte linoljemaling bør være førstvalget på gamle hus, spesielt når det er høvlet kledning :-)

Svar på innlegget

Forfatter Bytte fra Odel til maling, men hvilken type?
Margrethe

29.05.17 18:51
Hei! Vårt gamle trehus fra ca. 1850 har "alltid" vært malt med Odel oljedekkbeis (whitespirittynnet), men nå ønsker vi å gå over til maling. En av veggene tror vi har originalkledning, resten er byttet mellom 1960 og 1990 og er en blanding av høvlet og uhøvlet kledning. Akryl- og lateksmalinger blir for tette, har jeg lest meg til - vi bør ha en diffusjonsåpen maling. Men vi vil helst unngå linoljemaling. Vi lurer litt på Baron Ultra, som er en pustende olje- og akrylmaling. Har dere noen råd?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Bytte fra Odel til maling, men hvilken type?
Roger F.

30.05.17 14:19
Hei, først er det viktig å være klar over hva som er gammel og moderne panel. Gammel panel, frem til ca 1950 tallet var høvlet deretter tok gradvis uhøvlet kledning over (enerådende de siste tiår). Moderne maling fester generelt dårlig på høvlet kledning. Uhøvlet kledning, som generelt er i mye dårligere materialkvalitet enn gammel høvlet panel, har mindre tette fibre og tillater følgelig moderne maling å feste bedre enn på høvlet kledning. Ekte linoljemaling har mindre molekyler og trenger inn i høvlet kledning og gir en optimal beskyttelse. Med moderne maling er det store farer for avflaking på høvlet panel men også ikke uvanlig på uhøvlet. Ser av malingen baron ultra at dette er en hybridmaling med ikke ukjent innhold. Inneholder akryl (plast) som er meget diffusjonstett og olje som til en viss grad er diffusjonsåpent. Dette er en ny trendmaling som det er stor grunn til å være skeptisk til pga innholdet (som er kjente ingredienser de siste 50 år) og det faktum at denne ikke er utprøvd over tid. Ekte linoljemaling (uten løsemidler) er diffusjonsåpen (pustende), har et offersjikt (slites naturlig fra overflaten og ned) og er utprøvd i generasjoner og er grunnen til at kledninger fra f.eks 1800 tallet fortsatt er intakt :-)

Svar på innlegget

Forfatter SV: SV: Bytte fra Odel til maling, men hvilken type?
Margrethe

06.06.17 18:23
Tusen takk for grundig og raskt svar, det er jeg veldig takknemlig for! Jeg har nå fått bekreftet at det er uhøvlet kledning på hele huset. Jeg sjekker videre :-)

Svar på innlegget

Forfatter Maling som flasser innvendig
Øyvind Holen

26.02.17 17:50

Har endel maling som flasser både på selve de malte tømmer veggene og taket innvendig. Kan det være at malingen reagere på eldre maling fks? Nå har det ikke vært malt her på 40 år, så dette har skjedd etterhvert. Det har heller ikke vært bebodd på 40 år.. Men bør jeg fjerne all maling, eller er det nok med å skrape det løse, og så male over..?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Maling som flasser innvendig
Roger F.

28.02.17 08:55
Hei, det kan være ulike årsaker til at malingen flasser. På eldre hus vanlig med linoljemaling eller limfarge på innvendig kledning. Påføring av andre malingstyper kan gi ulik spenning på lagene og malingen flasser. Fuktig overflate kan også gi flassing og avflaking. Et fraflyttet hus vil ofte være rått innvendig. På bildet du viser virker det som det er tynt lag maling og det er veldig bra. Jeg ville skrapet bort alt løst med en god skrape og malt opp igjen med linoljemaling som, i motsetning til moderne maling, trekker godt inn i høvlet treverk. Påfør tynt, litt avhengig av produsent, men linoljemaling uten løsemidler er svært dekkende og skal påføres i tynne lag. Overflaten må være helt tørr ved påføring. For sikkerhets skyld ville jeg malt et prøvefelt først på ettpar m2 og la dette stå noen dager for å se om det oppstår reaksjoner i overflaten. Husk at oksygen er like viktig som varme i tørkeprosessen. La det derfor være litt gjennomlufting i rommet når malingen skal tørke. Håper dette var litt til hjelp:-)

Svar på innlegget

Forfatter Skraping av gulv i spisestue
Corey

02.01.17 17:48

Hei, Jeg lurer på hvis jeg kunne få litt råd omgående gulv. Vi har et gamle Sveitsvilla og jeg vil skrape eller fjerne maling fra gulvet i spisestue. Maling er veldig sliten og ser ikke bra ut. Jeg tok en liten prøve og skrapet en liten 10x10cm område ned varmepistol. Det fungert velg bra, men jeg er litt redd for skadelig avdamping. Brukt man blymaling i gamletrehus? Er det farlig å skrape malt gulv med varmepistol?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Skraping av gulv i spisestue
Marit - Gamletrehus.no

03.01.17 09:10
Hei, en ikke ukjent problemstilling. Blyholdig maling (blyhvitt) ble faset ut mot slutten av 1800 tallet, og siden det er brukt mørk farge under den hvite malingen som ser ganske ny ut, er det lite sannsynlig at det er bly her. Men det må nok en analyse til for å være sikker. Bruk uansett maske og ha god utlufting. Varmepistol gir en overflatetemperatur mellom 300 og 1000 grader og kan frigjøre andre typer avgasser enn bly som ikke er bra å puste inn. IR-lamper som speedheater og spotheater gir en overflatetemperatur på under 100 grader og avgir lite eller ingen skadelige avgasser. Det er også mer skånsomt for treverket enn varmluftspistol. Håper dette var litt til hjelp :-)

Svar på innlegget

Forfatter Sjablongmaling
Anne S

01.12.16 22:52
Jeg holder på å male to soverom i et sveitserhus fra 1902. For å gjøre resultatet mer tidstypisk, har jeg lyst til å male en sjablongbord langs taket. Jeg fikk lånt et par bøker på biblioteket om sjablongmaling, men begge to var fra 90-tallet, og det virker som om sjablongmaling er gått av moten siden det tydeligvis hadde et blaff for 20 år siden. I alle fall kan ikke malebutikken hjelpe nå. Ikke var det mye å finne her på gamletrehus.no heller. Men nå har jeg omsider skjønt at sjablong heter stencil på engelsk, og det hjalp. Tror jeg kan finne noe jeg kan bruke på denne siden her: http://www.stencil-library.com/. Nå gjenstår det bare å finne ut hvilken type maling jeg skal bruke. Tempera høres gøy ut, men hvor får man tak i pigmentene?

Svar på innlegget

Forfatter SV: Sjablongmaling
Marit

03.12.16 17:44

Hei, vi håper du har fått orden på sjablongene. Vi planlegger en mer omfattende artikkel om maling innendørs på Gamletrehus.no, og der skal vi få inn mer om sjablonger. Har selv gått på et av dekorasjonsmaler Wenche Wedviks kurs og fått prøvd sjablongmaling, det kan anbefales å få veiledning av en proff. Pigmenter for tempera kan vi skaffe, se nettbutikken på Gamletrehus.no

Svar på innlegget

 
Skriv nytt innlegg