Kategorier
- HJEM OG GAVEIDEER
- DØRVRIDERE OG DØRBESLAG
- VINDUSRESTAURERING
- SPEEDHEATER MALINGSFJERNING
- SMÅBESLAG TIL SKAP, SKUFFER, OPPHENG M.M
- GAMMELDAGS BELYSNING
- HISTORISKE TAPETER
- EMALJESKILT
- MALING OG OVERFLATEBEHANDLING
- EKTE GIPSROSETTER
- ISOLASJON, TETNING OG SNØRER
- BØKER
- SMI, JERN OG STÅLPRODUKTER
- VERKTØY, SPIKER OG SKRUER
- INSPIRASJON OG HISTORIE
- FILMER
- Forside
- INSPIRASJON OG HISTORIE
- MALING OG FARGEKART
- DEKORASJONS- MALING
DEKORASJONS- MALING
Dekorasjonsmaling er en fellesbetegnelse på imitasjonsteknikker som etterligner marmor eller ulike tresorter, sjablonmaling og frihåndsmaling. Det ble benyttet både på vegg, i tak og på gulv. Dekorasjonsmaling kunne brukes i alle rom i staselige hjem, eller i enkeltvise påkostede rom hos andre. I enklere kår kunne det forekomme små innslag av dekorasjonsmaling på noen møbler eller detaljer. Det er også funnet dekor utvendig på trehus, men dette er sjeldent.
Bildene over: Frihåndmaleri i buene, strekdekor og sjablongdekor malt med linoljemaling / Bildet nederst: listverket har en fargemessig samhørighet med dekorasjonsmalingen i himlingen - begge foto fra Villa Bergfall - Hamar, se flere bilder på vår blogg - klikk her. Foto Gamletrehus.no
MARMORERING (fra middelalderen-)
Marmorering imiterer en steinsort og ble brukt på vegger, brystninger, dørspeil og brannmurer. Kjent tilbake til middelalderen bl.a. på altertavler. Glanstid i 1860 - 1870 årene, før dette forekom marmorering stedvis i interiør og også eksteriørsammenheng. Teknikken er i utgangspunktet det samme som for ådring (se under) hvor blandingen (pigmenter og lasur) gjenskaper et marmorutseende.
Bildene over: ulike eksempler på marmorering - mønster. (Foto: Gamletrehus.no)
SJABLON OG STREKDEKOR (fra 1500 tallet -)
En serie like mønster, gjerne forbundet med streker (tak, vegg og gulv)-vanlig fra tidlig 1800 tallet men eksempler i Norge tilbake til 1500 tallet. Mye benyttet før og etter sekelskiftet 1900.
Bildet over: strekdekor på en ådringsmalt dør i eikeimitasjon. (Foto: Gamletrehus.no)
ÅDRING (fra 1600 tallet -)
Ådring er imitasjon av ulike tresorter. De tidligste eksempler finnes innvendig i kirker fra 1600 tallet. Svært populært i andre halvdel av 1800-tallet, også tatt i bruk utvendig på dører samt lister/skodder rundt vinduer. Metoden ble benyttet frem til funksjonalismen kom rundt 1920. Metoden var rimelig og gjorde det mulig for menigmann å følge motesvingningene og imitere dyrere treslag som eik, mahogni, nøttetre og flammebjørk. Eik var den vanligste tresort å imitere, dette fordi eik var et sjeldent og kostbart materiale, noe som skyldes at de fleste av våre eikeskoger ble hugget ned under seilskutetiden.
Bildene over: Ulike eksempler på ådring, dette kunne gi svært virkelighetsnære imitasjoner (Foto: Gamletrehus.no).
Rosemaling - (fra tidlig på 1700-tallet -)
frihåndsdekor- utviklet tidlig 1700 tallet med glansperiode i årene 1750 - 1850. Nær sagt alt interiør kunne bli rosemalt (eksempelvis: skap, vegger, kister, stoler, takbjelker og dører).
Lasering - (fra slutten av 1700- tallet-)
treverket synlig gjennom tynt malingsstrøk (f. eks på veggpaneler). Antagelig ble lasering bevisst benyttet for å oppnå effekten først mot slutten av 1700 tallet. Først blant overklassen deretter tok vanlige folk i bruk teknikken med glansperiode i sen-empire og sveitserepoken ca 1850 - 1920
Patinering - (fra begynnelsen av 1900-tallet-)
en teknikk som ikke har gamle historiske røtter - mest brukt i første halvdel av 1900 tallet med formål å skape et gammelt, slitt utseende på overflatene.
STENKMALING